Bij ICL Arbeid staat een enthousiast, ervaren en ambitieus team voor je klaar. In de rubriek maak kennis met..' introduceren we onze teamleden! Elke maandag zullen we één van onze teamleden aan jullie voorstellen. Maak vandaag kennis met Rian Beukers.
Rian Beukers, is sinds oktober 2019 als ervaren re-integratie coach werkzaam bij ICL Arbeid. In deze functie komt haar goed gevulde rugzak vol levenservaring en kennis van verschillende disciplines in zowel het bedrijfsleven als op het gebied van arbeid en verzuim, goed van pas. Rian begeleidt vooral mensen die door omstandigheden hun eigen werk niet meer kunnen doen, bij hun re-integratie naar een ander passend arbeidsperspectief. Maar ook preventief loopt zij vaak letterlijk met haar kandidaten mee in een mooi buitengebied, om hen te helpen mentaal, emotioneel en fysiek beter in balans te komen.
Rian, hoe ben je in dit vak terechtgekomen?
“Het grootste gedeelte van mijn loopbaan heb ik gewerkt bij een internationaal chemiebedrijf. Wereldwijd klant contact enerzijds en de coördinerende rol tussen verschillende bedrijfsdisciplines anderzijds, hebben mij doen ervaren dat de manier waarop je contact maakt en een relatie opbouwt en onderhoudt, een van de succesfactoren is van een constructieve samenwerking. De mens en wat hem/haar beweegt, heeft altijd mijn bijzondere interesse gehad. De opleiding tot coach en trainer ervarend leren was een logisch gevolg van deze interesse. Nadat ik wegens boventalligheid naar ander werk moest gaan uitkijken, heb ik de overstap kunnen maken van een mondiaal industrieel bedrijf naar een nationaal mensgericht bedrijf én werk ik deels als ZZP’er. Sinds 2016 begeleid ik als re-integratiecoach met veel plezier mensen bij hun zoektocht naar een nieuw arbeidsperspectief. In de afgelopen jaren heb ik mij verder ontwikkeld als Casemanager Verzuim (ROV) en begeleid ik mensen met burn-out en stress gerelateerde klachten buiten in de natuur.”
'Als mensen dan met een glimlach en opgeheven hoofd afscheid nemen, kan mijn dag niet meer stuk'
Kun je iets vertellen over jouw aanpak?
“Ik vind het belangrijk om eerst echt contact te maken met mijn kandidaten. Dit doe ik door hen open en nieuwsgierig te benaderen. Luisteren, interesse tonen en veiligheid bieden. Veiligheid als basis voor vertrouwen. Eventuele weerstand omzetten in nieuwsgierigheid in wat het kan brengen. Als mensen dan met een glimlach en opgeheven hoofd afscheid nemen, kan mijn dag niet meer stuk. Ik werk veelal intuïtief en energiek, ben betrokken en hou het luchtig met een gezonde dosis humor.
Waar mogelijk neem ik mensen mee naar buiten waar ik hen letterlijk in beweging zet. Het in de natuur zijn geeft een andere dynamiek en bevat zoveel metaforen die ingezet kunnen worden om te spiegelen en te ervaren.”
“Als feedback hoor ik vaker dat het kandidaten vooral geholpen heeft dat ik in hen geloofde, hun tempo volgde en op het juiste moment de juiste dingen zei. Dat ervaar ik als een groot compliment. Tegelijkertijd heb ik ook oog en oor voor het verhaal en de belangen van de werkgever. Waar nodig en mogelijk op reguliere basis in een 3-gesprek de voortgang van de begeleiding bespreken. Uiteindelijk is de procesgang Wet verbetering Poortwachter de richtlijn die eronder ligt. Dat maakt dat je soms moet laveren tussen de menselijke maat, de belangen van een organisatie en je eigen normen. Al met al maakt dat dit werk juist zo boeiend.”
Wat is jouw drijfveer om dit werk te doen?
“Ik geloof dat in ieder mens de kracht aanwezig is om zichzelf vooruit te helpen en bij tegenslagen weer op te krabbelen. Ik geloof dat een positieve mindset helpt om weerbaar te zijn en te blijven. Zelf heb ik in mijn leven meerdere keren mogen ervaren dat vertrouwen in eigen kunnen, een constructieve houding en kansen leren zien en durven benutten je veel kan brengen. En geloof me, dat is geen gemakkelijk proces en het kost tijd, maar ik ben inmiddels zover dat ik mezelf de tijd gun die het nodig heeft en ondertussen geniet van de weg die ik bewandel.” Als ik met mijn eigen ervaring en kennis anderen een stap op weg kan helpen in hun persoonlijke en professionele groei, dan voel ik mij een rijk mens. Mijn lijfspreuk is er een van Albert Einstein:
“Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving”.
Welke inspiratiebronnen heb je naast je werk?
“De mens zelf en het actief bezig zijn in de natuur. Ik gebruik de elementen uit de natuur ook in de buitensessies. Ik ben lid van enkele intervisiegroepen en daarin komen diverse thema’s aan bod en worden ervaringen en kennis gedeeld. Dit zijn altijd erg inspirerende bijeenkomsten. En als trotse moeder van 2 volwassen dochters sta ik positief en actief in het leven. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en op mijn renfiets door het heuvelland te touren. Dan kan ik goed afschakelen en inspiratie opdoen voor zaken die ik in mijn werk tegen kom.”