11 tips om werknemers met geldzorgen te ondersteunen


Werknemers maken financiële problemen niet snel bespreekbaar. Ze zeggen helemaal niets of te laat als er al schulden zijn opgebouwd. Een werkgever komt er vaak achter als er loonsancties binnenkomen of als de werknemer zich ziek meldt. Uit onderzoek blijkt dat werknemers met financiële problemen zich frequenter ziek melden. Gemiddeld duurt het 5 jaar voordat iemand met geldzorgen zich meldt voor hulp. Vaak wordt de werkgever hier niet bij betrokken, maar het raakt de organisatie wel. Juist door de krapte op de arbeidsmarkt wil je de kennis en kunde van je waardevolle werknemer behouden en de duurzaamheid van je organisatie waarborgen. 

Neem als werkgever een actieve rol in het voorkomen van ziekteverzuim door geldzorgen.

Maar wat kan je als werkgever dan doen? Hoe kun jij je werknemer ondersteunen? En hoe kan je als werkgever duurzaamheid van je organisatie realiseren? ICL Arbeid biedt de volgende tips:

11 tips op een rij

Tip 1: Doorbreek het taboe! Maak duidelijk dat financiële problemen bespreekbaar zijn. Bied werknemers de mogelijkheid om hun situatie bij de werkgever of vertrouwenspersoon bespreekbaar te maken. Laat weten dat je de problemen van de huidige situatie ziet en erkent plus hulp wilt verlenen indien nodig en gewenst.

Tip 2: Creëer bewustwording. Download de bijgaande flyer en hang deze in jouw organisatie op, zorg voor bewustwording omtrent het probleem. Voeg een blog als deze toe aan je intranet of stuur hem rond om het maatschappelijke probleem aan de kaart te stellen. Organiseer een informatiesessie of verwijs naar onze website voor algemene informatie.

Tip 3: Loonbeslagen, wat kun je doen? Aan een loonbeslag gaat een traject van betalingsherinneringen en aanmaningen vooraf. Hieraan heeft de werknemer niet kunnen voldoen. Er zijn ervaringsdeskundigen, wellicht zelfs in je organisatie, die een collega kunnen helpen. Een budgetbegeleider kan ook uitkomst bieden. Stuur je werknemer een informatieve e-mail.

 Klik hier en lees alle 11 tips. 



Psychische en lichamelijke klachten door financiële problemen

Door de stijgende energieprijzen dreigen ruim 1 miljoen huishoudens in de financiële problemen te komen. Zo’n 600.00 daarvan hebben niet eerder te maken gehad met betalingsproblemen. 1 op 7 mensen komen in Nederland in geldnood. Er wordt een hele grote toestroom verwacht van mensen die in de schuldhulpverlening terechtkomen en dit kost zowel het gezin als de overheid veel geld.

Naast dat het mensen financieel enorm raakt, hebben de stijgende energieprijzen ook een negatieve weerslag op de mentale gesteldheid. Dit treft mensen van alle niveaus van de samenleving. Dit is een probleem waarmee werkgevers geconfronteerd worden. Werkgevers willen vaak wel over schulden praten, maar worden afgeremd omdat het zo’n gevoelig en persoonlijk probleem is. Bijkomend probleem: de AVG beperkt een werkgever en/of leidinggevende om werknemers actief te vragen naar hun huidige situatie.

Ziek van geldzorgen

Financiële problemen zorgen voor gezondheidsklachten. Sinds de uitbraak van COVID-19 is het risico op het ontwikkelen van schulden fors groter geworden. Onderzoek wijst uit dat geldzorgen niet alleen doorwerken op de gezondheidsbeleving, maar ook daadwerkelijk fysieke en psychische klachten veroorzaken. Huisartsen en praktijkondersteuners krijgen aan de lopende band mensen met onverklaarbare klachten. Zodra er doorgevraagd wordt, blijkt dat financiële problemen de oorzaak zijn. De chronische stress van financiële problemen kan zelfs een negatieve uitwerking hebben op de hormoonhuishouding. Een langdurige blootstelling aan stresshormonen kan blijvende lichamelijke schade veroorzaken.

Psychische klachten als gevolg van financiële problemen komen steeds vaker voor. Concentratieproblemen, depressieve gevoelens, angststoornissen en gevoelens van onmacht steken de kop op. Geldzorgen maken dus letterlijk ziek.

ICL Arbeid biedt meerdere mogelijkheden om werkgever en werknemers te ondersteunen. Ga naar onze website via https://www.iclarbeid.nl/p/hulp-bieden-bij-geldzorgen en lees wat je kunt doen. Je kunt hier ook gratis posters voor bewustwording en een brief aan medewerkers downloaden.  Advies op maat? Neem contact op met info@iclimburg.nl of bel onze collega Caroline Cortenraede-Berghmans via 0646366353 voor een vrijblijvend gesprek.



Meest Recente Posts

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Lees vorige berichten

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.