Endometrioses awareness maand


Wellicht is het u al opgevallen dat de laatste tijd in de media steeds meer gesproken wordt over endometriose. Zo kondigde begin dit jaar Franse president Macron al aan meer geld uit te gaan geven aan onderzoek naar endometriose in Frankrijk.  

De maand maart is wereldwijd endometrioses awareness maand. Gedurende deze maand wordt wereldwijd meer aandacht gevraagd voor de relatief onbekende, maar veel voorkomende ziekte endometriose. Dit is belangrijk omdat er nog te weinig bekend is over de mogelijke oorzaken van endometriose. Hierdoor duurt het vaak lang voordat de diagnose endometriose wordt gesteld. Ook zijn er op het moment nog geen behandelmogelijkheden die endometriose kunnen genezen.  

Wat is endometriose? 

Endometriose is een chronische ziekte die voor kan komen bij vrouwen. Hierbij komt weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, voor buiten de baarmoeder. Dit weefsel bevindt zich vaak in de buikholte, op het buikvlies en/of in de eierstokken. In sommige gevallen komt het ook voor in de vagina of bij het litteken van een keizersnede. Het weefsel dat daar groeit, zorgt voor een chronische ontsteking, welke verschillende klachten kan veroorzaken.  

De klachten die voor kunnen komen bij endometriose zijn een pijnlijke menstruatie, pijn bij het vrijen, chronische buikpijn of bekkenpijn, pijn bij het plassen en/of ontlasten en vruchtbaarheidsproblemen. De meeste van deze klachten treden op rondom de menstruatie.  

Endometriose komt bij ongeveer 10% van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase voor.  

Endometriose en bekkenfysiotherapie  

Door de pijnklachten, veroorzaakt door de endometriose, ontstaat vaak een overactiviteit van de bekkenbodemspieren. Dit gebeurt vaak onbewust. Een overactiviteit van deze spieren kan zorgen voor verdere toename van pijnklachten en andere klachten rond het plassen, ontlasten en vrijen. Een bekkenfysiotherapeut kan u helpen om te leren hoe u deze spieren het beste kunt ontspannen om zodoende de (pijn)klachten te verminderen. De therapie zal onder andere bestaan uit adviezen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen en bewustwording van houdingen en activiteiten die kunnen leiden tot een overactiviteit van de bekkenbodemspieren.  

Heeft u vragen over de behandeling of wilt u graag een afspraak maken bij een van onze bekkenfysiotherapeuten? Neem dan contact ons op via 043-3473555 of mail naar info@iclfysio.nl.  

Aanbevolen voor jou

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Contacteer ons