Bekkenfysiotherapie voor mannen

Normaal gesproken hebben mannen voor hun vijftigste levensjaar heel weinig problemen aan hun bekkenbodem of aan hun blaas, zoals bijvoorbeeld incontinentie. Vaak blijft dit een onbesproken onderwerp, totdat problemen zich voor gaan doen. In dit stuk lees je meer over welke problemen veelvoorkomend zijn en wat je eraan kunt doen. Wanneer ga je naar de bekkenfysiotherapeut als man?


Bekkenfysiotherapie bij uiteenlopende klachten

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting (mogelijk na het radicaal verwijderen van de prostaat) - stress incontinentie
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten - urge incontinentie 
  • Verlies van ontlasting 
  • Nadruppelen van urine 
  • Moeizame stoelgang (obstipatie)
  • Pijn in de bekkenbodemstreek (onderbuik, lies, schaamstreek, rond de anus of de geslachtsdelen)
  • Bij psychische problemen (gespannen bekkenbodem)
  • Bij erectiestoornissen
  • Begeleiding voor en/of na een buikoperatie 

Voor alle bovenstaande klachten heeft de bekkenfysiotherapeut veelal een goede oplossing, voor mannen van alle leeftijden. Neem je klachten serieus, bespreek het met je huisarts of neem contact op met de bekkenfysiotherapeut. Onze bekkenfysiotherapeuten werken nauw samen met huisartsen, gynaecologen, urologen chirurgen, seksuologen, internisten en andere specialisten. 


Wat is bekkenfysiotherapie? 

Bekkenfysiotherapie is een methode, om onder begeleiding van de bekkenfysiotherapeut, de bekkenbodem te leren voelen en bewust te worden van je bekkenspieren en hoe je deze aan kan spannen of ontspannen. Omdat je bekkenbodemspieren niet zichtbaar zijn is het soms lastig om deze op het juiste moment te kunnen aan- of ontspannen. Door middel van oefeningen en eventueel door het gebruik van een apparaat dat biofeedback geeft kan de bekkenfysiotherapeut je dit aanleren. 


Wat doet een bekkenfysiotherapeut? 

  1. De bekkenfysiotherapeut stelt allerlei vragen en doet onderzoek naar de ernst en uitgebreidheid van de klachten. 
  2. De bekkenfysiotherapeut geeft vervolgens uitleg over hoe de bekkenbodem, de blaas en de darmen functioneren. Deze organen werken samen in het bekkenbodemgebied en hebben invloed op elkaar, maar ook op het seksueel functioneren. 
  3. De bekkenfysiotherapeut voert een lichamelijk onderzoek uit waarbij de functie van de bekkenbodemspieren worden beoordeeld. 
  4. De bekkenfysiotherapeut inventariseert wat een geschikte behandeling kan zijn. De bekkenfysiotherapeut is vooral de coach van de patiënt die ook zelf aan het werk moet om zijn problemen aan te pakken. De samenwerking tussen de gemotiveerde patiënt en de bekkenfysiotherapeut is hoeksteen voor succes. 
  5. De bekkenfysiotherapeut bespreekt altijd de behandeling met zijn patiënt en voorziet deze van optimale informatie en begeleiding. Hierbij horen ook oefeningen die de patiënt meekrijgt van de bekkenfysiotherapeut om thuis in zijn eigen vertrouwde omgeving uit te voeren. 

De bekkenfysiotherapeut kan verschillende trainingen inzetten om het doel te behalen. Draadloze biofeedback of het inzetten van een Nintendo Wii hoort bij de mogelijkheden. Het biofeedback apparaat wordt ingezet om de patiënt te leren de bekkenbodemspieren op de juiste wijze aan te spannen. Indien de patiënt de techniek onder de knie heeft kan het biofeedback apparaat weergeven wat de intensiteit van de aanspanning is. Dit alles wordt gedaan om de patiënt weer zelfverzekerd het dagelijks leven op te laten pakken, met alle hobby´s en leuke activiteiten die daarbij horen. 



Uitzonderlijke kennis en ervaring 

De bekkenfysiotherapeuten van ICL Fysio en ICL Arbeid onderscheiden zich van anderen doordat ze binnen het vakgebied een autoriteit zijn. Onze directeur, dr. Bary Berghmans, geeft al jaren educatie op het gebied van bekkenfysiotherapie aan bekkenfysiotherapeuten en specialisten overal ter wereld. Dit doet hij samen met onze meertalige bekkenfysiotherapeute, Maura Seleme. Bary is een van de schrijvers van de Nederlandse richtlijnen voor bekkenfysiotherapie, die reeds in vele talen vertaald zijn en ingezet worden in vele landen zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Deze richtlijnen zijn geschreven om de behandeling van mensen, op vele verschillende plekken in de wereld, zo effectief en succesvol mogelijk te laten verlopen. Daarnaast is onze directeur een van de oprichters van het Pelvic Care Center in het Maastricht UMC+. 

Onze bekkenfysiotherapeute Ellen is al jaren een begrip in onze praktijk. Ellen heeft ruimschootse ervaring en combineert haar behandeling met lymfedrainage technieken, haar andere specialisatie.

 

Vergoedingen en verwijzingen

Bekkenfysiotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van de zorgverzekering waarvoor je gekozen hebt. In je polis kun je controleren welke vergoedingen voor jou gelden of je kunt contact opnemen met de zorgverzekeraar. Voor bekkenfysiotherapie is ook niet altijd een verwijzing nodig. Heb je deze toch nodig, dan zal de bekkenfysiotherapeut je vragen deze alsnog aan te vragen. 

Voor de diagnose urine-incontinentie worden er vanuit de basisverzekering 9 behandelingen vergoed. Hiervoor is wel een verwijzing nodig. 





Aanbevolen voor jou

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Contacteer ons