
Ergotherapie bij werkgerelateerde klachten
Door lichamelijke of psychische klachten kan iemand problemen ervaren tijdens zijn dagelijkse activiteiten, ook op het werk. De ergotherapeut helpt cliënten wanneer zij problemen ervaren met het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten.
Onze ergotherapeut kijkt samen met de werknemer hoe hij zijn werk op een gezonde manier uitvoeren of weer kan oppakken. Dat kan aanpassingen vragen van het de manier waarop de werknemer zijn taken uitvoert en/of het takenpakket. In sommige gevallen kunnen hulpmiddelen worden ingezet.
Contacteer OnsMet deze klachten kun je bij de ergotherapeut terecht
De ergotherapeut kan werknemers helpen met problemen in dagelijkse activiteiten als gevolg van:
RSI/KANS-klachten (klachten van arm, nek of schouder)
Rugklachten
Overbelasting van spieren/gewrichten
Chronische aandoeningen
Psychische klachten (burn-out of depressie)
Herstel na een operatie
Klachten na CVA/hersenbloeding/herseninfarct/TIA


Verloop behandeling en advies
Werkplekonderzoek en ergonomisch advies
Een ergonomisch ingerichte werkplek draagt bij aan de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Het doel van een werkplekonderzoek is het optimaal inrichten van het werk om (lichamelijke) klachten te voorkomen of verminderen. Dit kan een bureauwerkplek zijn (thuis of op kantoor), maar bijvoorbeeld ook een retail- of productieomgeving.
Tijdens het onderzoek wordt aandacht besteed aan het instellen van de werkplek op de werknemer en zo nodig het gebruik van (ergonomische) hulpmiddelen. De werknemer krijgt ook advies over hoe hij zijn werk op een zo gezond mogelijke manier kan uitvoeren.
Kan ingezet worden ter preventie of vermindering van klachten (bijvoorbeeld KANS of rugklachten).
Persoonlijk advies, afgestemd op de behoefte van werkgever en werknemer(s).
Advies over gebruik van (ergonomische) producten.
Advies over werkwijze: Wat kan de werknemer zelf doen om zo gezond mogelijk te werken?
Advies over de inrichting van flexplekken.

Werkwijze bij een werkplekonderzoek en ergonomisch advies
De ergotherapeut analyseert de fysieke omgeving en de manier van werken van de werknemer. Na afloop ontvangt de werknemer een persoonlijk advies over de inrichting van de werkplek, de aanpassingen die kunnen worden gedaan en tips over zijn eigen werkwijze.
Werkplekonderzoeken per afdeling
Het werkplekonderzoek kan ook ingezet worden op een afdeling. We onderzoeken dan alle individuele werkplekken, mogelijke flexplekken, looproutes, licht, etc. Daarnaast bevragen we werknemers hoe zij de werkomgeving ervaren. Het advies is gericht op het creëren van een werkomgeving die bijdraagt aan de gezondheid, productiviteit en tevredenheid van de werknemers.