Spoor 2 begeleiding

Spoor 2 begeleiding

Spoor 2 begeleiding is een traject dat gericht is op de re-integratie van werknemers die langdurig ziek zijn en niet meer in staat zijn om hun oude werk bij hun huidige werkgever uit te voeren. Het doel is om deze werknemers te helpen bij het vinden van passend werk bij een andere werkgever. Dit traject valt onder de Wet verbetering poortwachter, die voorschrijft dat werkgevers samen met hun werknemers moeten werken aan re-integratie na langdurige ziekte.
Het re-integratie Spoor 2 traject met de medewerker heeft de volgende doelstelling: bieden van intensieve begeleiding en bemiddeling bij het vinden van een passende en structurele nieuwe werkomgeving.

Gerichte begeleiding naar een nieuwe loopbaan

In dit traject gaan we gericht aan de slag en ondersteunen we de medewerker bij het helder krijgen van een nieuw zoekprofiel. Om een zo adequaat mogelijk profiel te kunnen opstellen, vragen we de medewerker in een online omgeving enkele testen te doen. Dit leidt tot een uitvoerige rapportage en een voor de medewerker blijvende toegang tot de persoonlijke resultaten. Dit vormt de basis voor onze begeleiding.

We begeleiden en bemiddelen de werknemer naar een andere baan bij een externe werkgever. Met concrete functies voor ogen gaan we aan de slag. Deze functies moeten geschikt zijn gezien zijn/ haar interesse, ambitie en zijn getoetst aan zijn/ haar mogelijkheden, kwaliteiten en de situatie op de huidige arbeidsmarkt. Hierbij maken wij gebruik van de online tool Jobport en daarnaast zetten wij ons eigen netwerk in, maar ook dat van de kandidaat en waar mogelijk van de huidige werkgever. Hierbij wordt ingezet op een veelvoud van interactie met potentiële werkgevers. 

Het traject heeft doorgaans een looptijd van 6, 9 of 12 maanden. Over de in te zetten duur kunnen we advies geven. De begeleiding vanuit ICL Arbeid vindt plaats op een nader te bepalen locatie in de regio van de medewerker.

De fases van een spoor 2 traject bij ICL Arbeid

De fasen van een spoor 2 traject bij ICL Arbeid

Fase 1

Het vooronderzoek

In het vooronderzoek staan de volgende vragen centraal:
Wie ben ik? Wat kan ik? Op basis van een 5-tal stappen probeert de kandidaat samen met de adviseur de antwoorden te formuleren op de bovenstaande vragen. We gaan met de kandidaat in op zijn succesverhalen, de activiteiten waar hij een compliment voor gekregen heeft of een trots gevoel aan heeft overgehouden. Hieruit destilleren we de onderliggende eigenschappen en vaardigheden van de kandidaat. Bovendien zullen de succesverhalen tevens een ondersteuning worden voor de momenten dat hij in sollicitatie- dan wel netwerkgesprekken zit en voorbeelden moet geven van een van zijn betere kwaliteiten. Verder gaan we in deze fase in op de persoonlijke interesses en waarden.

fase 2


​​​​​​​Arbeidsmarktoriëntatie

Deze fase gaat in op een 5-tal kernvragen met betrekking tot de arbeidsmarktoriëntatie:

1. Het formuleren van 1 à 3 professionele doelstellingen

2. Het formuleren van de vertrekverklaring

3. Het formuleren van een professioneel zelfbeeld

4. Het opmaken c.q. finetunen van het CV en de sollicitatiebrief

5. Het opstellen van een lijst met doelbedrijven

6. Social media

fase 3


​​​​​​​Het actieplan

In deze fase gaan we het Marcomplan uitrollen en activeren. Primair gaat de kandidaat veel afspraken maken en uitvoeren. Dat betekent dat hij actief aan de slag gaat met het structureel uitbouwen van zijn netwerk. Ondersteunend daaraan wordt de kandidaat in contact gebracht met belangrijke arbeidsmarktrelevante kanalen en intermediairs. Verder zal er intensief aandacht besteed worden aan de arbeidsmarkt en zal de kandidaat gecoacht worden bij de mogelijkheden die zich daarbij zullen voordoen. Zo zullen aanstaande sollicitatie- en netwerkgesprekken geanalyseerd en voorbereid worden om een zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen. 

Voordelen voor de opdrachtgever

Wettelijke naleving
​​​​​​​

Door spoor 2 begeleiding in te zetten, voldoet de werkgever aan de eisen van de Wet Verbetering Poortwachter

​​​​​​​

Kostenbesparing
​​​​​​​

Effectieve re-integratie kan de kosten van doorbetaling van loon bij ziekte verlagen en het risico op loonsanctie beperken


Verantwoordelijk werkgeverschap

Door actief bij te dragen aan de re-integratie van werknemers toont de werkgever goed werkgeverschap en draagt men bij aan een positief bedrijfsimago

"Mondi Heerlen heeft in ICL Arbeid dé partner gevonden voor onze spoor 2 reïntegratiebegeleiding. ICL zorgt voor de juiste balans tussen de belangen van de werknemer en de werkgever, toont altijd compassie waar nodig tijdens langdurige ziekte, maar is ook heel duidelijk, transparant en eerlijk richting zowel de werknemer als de werkgever."
Lisette van Noort, HR Co-ordinator 
Mondi Heerlen

Veelgestelde vragen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Lees vorige berichten

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.