Outplacement

Outplacement

Outplacementbegeleiding wordt vanuit goed werkgeverschap aangeboden aan de medewerker waar afscheid van genomen wordt/ moet worden, door ontslag of een vaststellingsovereenkomst. Outplacement begeleiding is begeleiding van mensen bij hulpvragen over werk en loopbaan. Het kan gaan om het veranderen van beroep, maar ook om meer essentiële vragen als: 'Wat wil ik werkelijk (in mijn werk)?' en 'Wie ben ik?'. Onze adviseur helpt bij het verwerken van het ontslag, het creëren van een nieuw arbeidsperspectief, het vinden van antwoorden op loopbaanvragen en het trainen van sollicitatievaardigheden.

De 7 elementen van het outplacement begeleidingsproces

Verwerken van het (dreigende) ontslag en daarmee het verlies van je baan

Dit is een rouwproces dat meestal gepaard gaat met gevoelens van woede, weerstand, verdriet en onzekerheid. De coach begeleidt de medewerker bij het doorlopen van de verschillende fases van rouwverwerking. Dit is nodig om weer toekomstgericht te kunnen denken en vooruit te kunnen.

Het verhogen van zelfbewustzijn

Meer inzicht krijgen van de eigen interesses, waarden, vaardigheden en persoonlijkheidsstijl (jezelf leren kennen).

Eigen kwaliteiten en competenties leren kennen

Om nieuw toekomstperspectief te ontwikkelen en effectief te kunnen solliciteren is het van belang inzicht te hebben in eigen bekende en nog te ontwikkelen kwaliteiten, competenties en weten waar de eigen valkuilen en uitdagingen liggen.

Arbeidsmarkt oriëntatie

Het verstrekken van informatie over functies en beroepen.

Ondersteunen van het besluitvormingsproces

De coach begeleidt de medewerker in het maken van een gezonde keuze op de weg naar nieuw werk dat goed is afgestemd op persoonlijke interesses, waarden, vaardigheden en persoonlijkheidsstijl. De medewerker wordt gecoacht in het proces naar actief zelfmanagement van het eigen toekomstperspectief op de arbeidsmarkt.

Sollicitatievaardigheden en training

Daar waar nodig wordt de medewerker getraind in het verbeteren of aanscherpen van de sollicitatievaardigheden. Alle aspecten van het solliciteren worden getraind, zoals doelgericht netwerken, het opstellen van een actueel en representatief cv en indien relevant, een LinkedIn profiel, het schrijven van een open/ gerichte sollicitatiebrief.

Het zoeken naar een passende baan

De medewerker wordt ondersteund in het vinden van een passende nieuwe baan. Het zoeken naar passende vacatures en het eigenlijke solliciteren, is de verantwoordelijkheid van de medewerker. Er wordt actief ingezet in het voorbereiden en nabespreken van sollicitatiegesprekken. De medewerker wordt gecoacht in het omgaan met teleurstellingen, gevoelens van onzekerheid en het behouden van doorzettingsvermogen.

Veelgestelde vragen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Lees vorige berichten

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.