Hulp bij geldzorgen

Hulp bij geldzorgen

Geldzorgen, voorkom dat het uit de hand loopt

De stijgende kosten en huidige omstandigheden raken iedereen. De gas- en energiekosten nemen enorm toe, de boodschappen en kinderopvang worden duurder. Dit kan financiële problemen of een verhoogde druk veroorzaken.

​​​​​​​Financiële problemen maak je niet snel bespreekbaar. We zeggen helemaal niets of te laat als er al schulden zijn opgebouwd. Je werkgever komt er vaak pas achter als een loonsanctie bij de loonadministratie binnenkomt. ​​​​​​Vaak kan hulp vragen in een vroeg stadium veel ellende voorkomen. Wacht niet en onderneem actie! 

Psychische en lichamelijke klachten door financiële problemen 

Ruim 1 miljoen huishoudens zullen door de inflatie in de financiële problemen te komen. Zo’n 600.000 daarvan hebben niet eerder te maken gehad met betalingsproblemen. 1 op 7 mensen komen in Nederland in geldnood. Er wordt een hele grote toestroom verwacht van mensen die in de schuldhulpverlening terechtkomen en dit kost zowel het gezin als de overheid veel geld.

Naast dat het mensen financieel enorm raakt, hebben de stijgende energieprijzen ook een negatieve effect op de algehele gezondheid. Dit treft mensen van alle niveaus van de samenleving. Werkgevers willen hun werknemers vaak helpen, maar worden afgeremd omdat het zo’n gevoelig en persoonlijk probleem is. Maak je probleem bespreekbaar, want alleen dan kan je werkgever je helpen om uit deze situatie te komen.

10 tips voor werknemers met geldzorgen

  • 1

    Je bent niet alleen!

    Er zijn veel mensen die in dezelfde situatie zitten of komen. Je hoeft je dus niet te schamen, ook al voelt dat misschien wel zo. Doorbreek daarom het taboe en praat erover met je leidinggevende of vertrouwenspersoon binnen je organisatie om te kijken welke opties er voor jou zijn.

  • 2

    Stel een budgetplan voor jezelf op.

    Geldzorgen kunnen snel ontstaan: je had altijd alles financieel op orde en had nooit gedacht dat je in deze situatie terecht zou komen. Dit is iets wat veel mensen nu overkomt door de stijgende prijzen. Stel daarom een budgetplan op van wat je maandelijks binnenkrijgt, wat je vaste lasten zijn en wat je dan nog overhoudt. Wil je hier begeleiding bij? De ICL Arbeid budgetbegeleider helpt je hier graag bij.

  • 3

    Blijf er niet mee rondlopen.

    Hoe langer je met financiële problemen blijft rondlopen, des te groter dat het probleem zal worden. Trek daarom in een vroeg stadium aan de bel en voorkom erger!

  • 4

    Kijk naar opties die je misschien nog niet kent!

    De 2 good 2 go app is zo’n voorbeeld. Deze app biedt dagelijks boodschappen aan die afgeprijsd zijn. Diverse supermarkten, bakkers, groenteboeren en andere bedrijven bieden aan het einde van de dag voedselwaren aan via deze app tegen gunstige prijzen!

  • 5

    Kook voor 2 dagen.

    Als je aan het koken bent, kook dan voor 2 dagen zodat je de dag erna al voorzien bent. Door meer van hetzelfde te koken ben je vaak goedkoper uit dan twee andere maaltijden.

  • 6

    Wees alert op signalen.

    Heb je collega’s die de onderstaande signalen vertonen? Vraag eens aan je collega of alles goed gaat of dat er misschien wat speelt. Wijs je collega de juiste weg om hulp te zoeken. Verwijs hem naar deze website of adviseer hem/haar contact op te nemen met jullie werkgever.

  • 7

    Leer omgaan met geld.

    Heb je moeite om je maandelijkse budget goed te besteden? Geef je teveel uit? Of zijn er triggers waardoor je buiten je budget gaat? Je kunt hierin coaching krijgen van de budgetbegeleider.

  • 8

    Heb je moeite met lezen en schrijven?

    Vraag je werkgever, een collega, een vriend of familielid om je te helpen facturen en brieven door te nemen. Misschien wilt je werkgever je ook helpen bij het beter leren lezen en schrijven.

  • 9

    Is er sprake van een loonbeslag?

    Het is aan te raden om de beslagvrije voet, het gedeelte van je loon waarop geen beslag mag worden gelegd, te controleren. In de berekening hiervan worden vaak fouten gemaakt. Je hebt na het loonbeslag vier weken de tijd om hier wijzigingen in aan te brengen. Ga hier dus op tijd mee aan de slag!

  • 10

    Hulp kan heel laagdrempelig zijn.

     Een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek is bij ICL Arbeid altijd mogelijk. Wil je weten of een van de onderstaande diensten voor jou van toepassing is, neem dan contact met ons op via info@iclimburg.nl of bel naar 043-3030040.

Herken signalen en biedt je collega een luisterend oor

Merk je dat je collega ineens heel somber is? Sluit hij/zij zich misschien af van de rest van de collega's? Heeft je collega vaker geen lunch bij zich? Of concentratieproblemen? Vraag eens aan je collega of het wel goed gaat en of dat je iets voor hem/haar kunt betekenen. Op deze manier creëer je de mogelijkheid voor je collega om met je te praten.

  • Je kunt iemand stimuleren door eigen ervaringen te delen. Misschien heb je zelf wel eens krap bij kas gezeten en weet je hoe het is.

  • Zorg dat je je collega respectvol benadert, dat hij/zij zich niet beoordeeld voelt en vertel hem/haar dat hij/zij er niet alleen voor staat.

  • Bespreek dit soort zaken één op één. ​​​​​​​

    • Maak je je zorgen om je collega? Biedt aan om mee te denken. Verwijs naar deze pagina en zeg dat er mogelijkheden zijn. 

    • Wist je dat veel mensen die geldproblemen hebben laaggeletterd zijn? Dat betekent dat hij/zij een rekening of deze website niet of moeilijk kan lezen of moeite heeft met reageren naar een instantie.  Denk dus breder dan dat je misschien zelf voor ogen had gehouden. 

    ICL Arbeid biedt de helpende hand

    De professionals van ICL Arbeid hebben uitgebreide ervaring met het begeleiden van werknemers en werkgevers op het gebied van budgetbegeleiding, mentale en fysieke klachten. De diensten kunnen op verschillende hulpvragen inspelen en ziekteverzuim voorkomen:

    Budgetbegeleiding

    De budgetbegeleider van ICL Arbeid brengt met werknemers in kaart wat de huidige financiële situatie is en stelt een plan van aanpak op.

    Mentale begeleiding en financieel advies:

    Een dienst die werknemers op mentaal en financieel vlak ondersteuning biedt. Om uitval te voorkomen of om problemen aan de hand van een plan van aanpak proberen op te lossen.

    Mentale coaching in de buitenlucht

    Alles even van je af kunnen praten en nieuwe inzichten krijgen. Dit kan helpen om weer wat ademruimte te creëren.

    Workshops

    In deze workshop werken we aan financieel omdenken, geven je advies en geven je inzicht in hoe je een budget kan opstellen en beheren. Wat zijn triggers om geld uit te geven of rekeningen te negeren? Waar kan ik op besparen en hoe doe ik dat? Wat heb je allemaal aan spullen? Heb je deze allemaal nodig? Kan je hier spullen van verkopen?

    Poster 1 -
    ​​​​​​​Signaalkaart financiële geldzorgen

    Download poster 1

    Poster 2 -
    ​​​​​​​Hulp bij geldzorgen
    ​​​​​​​     

    Download poster 2

    Brief met tips voor werknemers - wat kan je zelf doen?

    Download de brief

    In de kijker

    FAQ

    Hoe kunnen wij je helpen?

    Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.

    Contacteer ons