Budgetbegeleiding
Budgetbegeleiding kan worden ingezet wanneer iemand problemen heeft met het onder controle houden van zijn/haar financiële situatie. Door een ontslag, gezondheidsproblemen, faillissement of scheiding kan je het overzicht over de financiën verliezen. Het doel van de budgetbegeleiding is om te leren omgaan met inkomsten en uitgaven en het overzicht over je financiën terug te krijgen.
Bij budgetbegeleiding beheer je zelf je budget, maar onder supervisie van een budgetbegeleider. Samen stel je een budgetplan op, inventariseer je openstaande schulden, en krijg je een persoonlijk advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de benodigde betalingen.
Ziek van geldzorgen
Financiële problemen zorgen voor gezondheidsklachten. Sinds de uitbraak van COVID-19 is het risico op het ontwikkelen van schulden fors groter geworden. Onderzoek wijst uit dat geldzorgen niet alleen doorwerken op de gezondheidsbeleving, maar ook daadwerkelijk fysieke en psychische klachten veroorzaken. Huisartsen en praktijkondersteuners krijgen aan de lopende band mensen met onverklaarbare klachten. Zodra er doorgevraagd wordt, blijkt dat financiële problemen de oorzaak zijn. De chronische stress van financiële problemen kan zelfs een negatieve uitwerking hebben op de hormoonhuishouding. Een langdurige blootstelling aan stresshormonen kan blijvende lichamelijke schade veroorzaken.
Psychische klachten als gevolg van financiële problemen komen steeds vaker voor. Concentratieproblemen, depressieve gevoelens, angststoornissen en gevoelens van onmacht steken de kop op. Geldzorgen maken dus letterlijk ziek.