Arbeidsdeskundig Onderzoek

Arbeidsdeskundig Onderzoek

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Met het arbeidsdeskundig onderzoek adviseert de arbeidsdeskundige de werknemer en werkgever over de re-integratiemogelijkheden. Bij een arbeidsdeskundig onderzoek doet een arbeidsdeskundige een deskundig onderzoek naar de werksituatie van een zieke medewerker.

Een arbeidsdeskundige gaat in gesprek met de werkgever, de werknemer en brengt vaak een bezoek aan de werkplek. Dit alles doet de arbeidsdeskundige om een goed inzicht te krijgen in de werkzaamheden, de mogelijkheden, de onmogelijkheden, de beperkingen en de algehele situatie. 

Binnen een arbeidsdeskundig onderzoek worden vier vragen beantwoord:

Kan de werknemer terug naar eigen werk?

Indien dit niet mogelijk is, zijn er dan aanpassingen mogelijk in het eigen werk waardoor de werknemer alsnog terug kan?

Indien dat niet mogelijk is, zijn er mogelijkheden voor ander werk bij de eigen werkgever?

Indien dat niet mogelijk is, zijn er mogelijkheden voor werk bij een andere werkgever?

Wanneer wordt een arbeidsdeskundige ingeschakeld?

De rol van een arbeidsdeskundige is afhankelijk van de opdracht, maar hij/zij zal actief zijn als beoordelaar, coach, begeleider en adviseur. De arbeidsdeskundige wordt vaak ingezet rond de evaluatie bij een jaar ziekte. Dit kan en mag ook eerder.

Er zijn een aantal situaties waarin een arbeidsdeskundige eerder ingezet kan worden, namelijk: 

Het wordt al snel na de ziekmelding duidelijk dat terugkeer in het eigen werk niet mogelijk is

Bij regelmatig kortdurend verzuim kan een arbeidsdeskundig onderzoek uitsluitsel bieden in de passendheid van het huidige werk en kan worden bekeken welke factoren invloed uitoefenen op de frequente ziekmeldingen. 

Een arbeidsdeskundig onderzoek kan worden ingezet als preventie van verzuim. Er is dan nog geen sprake van een ziekmelding, maar er wordt wel aan de passendheid van het eigen werk getwijfeld. 

maak een afspraak

Zoals uit bovenstaande argumenten geconcludeerd kan worden, is er geen standaard moment waarop een arbeidsdeskundige ingeschakeld word. De bedrijfsarts zal in overleg met de HR functionaris een passend moment uitkiezen om de aanvraag voor een arbeidsdeskundig onderzoek in te dienen. 

In de kijker

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Vraag het ons!

Ons multidisciplinaire team helpt u op  verschillende vlakken. Van preventie tot arbeidsrevalidatie, van spoor 1 begeleiding tot arbeidsdeskundige onderzoeken en van spoor 2 begeleiding tot outplacement en jobcoaching. Bij ICL vind u alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.

MAIL ONS