Arbeidsdeskundig advies

 

Arbeidsdeskundig advies

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een professioneel onderzoek dat uitgevoerd wordt om de mogelijkheden en beperkingen van een werknemer met betrekking tot arbeid in kaart te brengen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een arbeidsdeskundige, een specialist die kennis heeft van arbeidsomstandigheden, wetgeving en re-integratieprocessen. De belangrijkste aspecten van een arbeidseskundig onderzoek worden hier uitgebreid besproken.

Doel van het onderzoek
Het primaire doel is om te bepalen of een werknemer zijn huidige functie kan blijven uitvoeren, welke aanpassingen nodig zijn, of er mogelijkheden zijn voor ander passend werk binnen of buiten de huidige organisatie, en wat te mogelijkheden zijn voor re-integratie. 

Het belang van een arbeidsdeskundig onderzoek

Binnen het arbeidsdeskundig onderzoek wordt antwoord gegeven op de volgende vier vragen:
1. Kan de werknemer terug naar het eigen werk?
​​​​​​​2. Zo nee, zijn er aanpassingen mogelijk in het eigen werk, zodat de werknemer alsnog terug kan?
3. Zo nee, is er ander passend werk bij de eigen werkgever?
4. Zo nee, welke mogelijkheden zijn er om de werknemer naar ander werk te begeleiden buiten de eigen werkgever op de vrije arbeidsmarkt (re-integratie spoor 2)? 
Een arbeidsdeskundig onderzoek is van groot belang voor zowel werkgevers als werknemers. Het helpt om de inzetbaarheid van werknemers te maximaliseren, arbeidsongeschiktheid te verminderen en bij te dragen aan een gezonde en duurzame arbeidsrelatie. Daarnaast voldoet het aan wettelijke verplichtingen rondom re-integratie en preventie van langdurig verzuim.

Wat mag je verwachten?

Wanneer je een aanmelding instuurt voor een arbeidsdeskundig onderzoek, dan stuurt ons secretariaat een offerte. Na goedkeuring van deze offerte vragen we de werkgever en werknemer ons de benodigde informatie toe te sturen. Een dossierstudie volgt. Er worden afspraken met beide partijen gepland om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Aan de hand van de informatie en het onderzoek wordt een concept rapportage geschreven. Dit resulteert in een rapport waarin de bevindingen van het onderzoek worden samengevat, inclusief adviezen voor re-integratie, aanpassingen op de werkplek of mogelijkheden voor ander passend werk. De resultaten bespreken we met zowel de werknemer als de werkgever.

"ICL Arbeid is in staat om complexe situaties aan te pakken waarbij zowel fysieke als mentale gezondheidsuitdagingen spelen. Hun kracht ligt in het vinden van realistische oplossingen, waarbij ze niet alleen naar de beperkingen kijken, maar juist ook naar de potentie van de werknemer."
Dennis Kurvers, HR Manager
Tata Steel

Veelgestelde vragen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Lees vorige berichten

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.