Verwijzer - Arbeidsrevalidatie

ARBEIDSREVALIDATIE

ICL Arbeid en het UWV werken samen aan jouw herstel

Het kan je overkomen dat je ziek wordt en dat dit langdurig aanhoudt. Je kunt dan in de Ziektewet terecht komen. In de Ziektewet is geregeld dat mensen die geen loon krijgen wel een inkomen behouden. Bij de Ziektewet horen een aantal rechten en plichten.

​​​​​​​Het UWV steunt je bij je re-integratie. Je krijgt een re-integratiebegeleider of verzekeringsarts toegewezen die je hierin gaat begeleiden. ICL arbeid heeft een jarenlange samenwerking met het UWV. Door de jaren heen hebben wij reeds meer dan 1250 personen mogen begeleiden in hun arbeidsrevalidatietrajecten.

Arbeidsrevalidatie kan bestaan uit mono- of multidisciplinaire behandelprogramma's waarbij je hulp krijgt, daar waar nodig. Ben jij bijvoorbeeld uitgevallen met een lichamelijke klacht zoals rug- of schouderpijn? Of heb je te maken gekregen met een burn-out? Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van hulp bij uiteenlopende klachten. Met een maatwerkprogramma ga jij werken aan jouw herstel. Samen gaan we werken aan de mogelijkheid om terug te keren in het arbeidsproces.

​​​​​​​Tijdens het programma houden wij nauw contact met de re-integratiebegeleider en/of verzekeringsarts van het UWV en rapporteren over de voortgang van jouw programma en herstel. Hierbij krijg je altijd de mogelijkheid om jouw eigen dossier in te zien. Lees hieronder meer over de soorten arbeidsrevalidatie die wij bieden.
Arbeidsrevalidatie voor uiteenlopende klachten

Fysiek arbeidsrevalidatie

Bij ICL arbeid kun je terecht met uiteenlopende fysieke klachten. We kunnen je zowel individueel als binnen een groep trainen. Klachten waarbij fysieke training ingezet kan worden zijn onder andere:

      
 • Rugklachten
 • Nekklachten
 • Schouderklachten
 • Knieklachten
 • Bekkenklachten
 • Artrose
 • Ter voorbereiding op of na een operatie of een ongeval.

Verloop fysieke arbeidsrevalidatie

Het fysieke trainingsprogramma start nadat er een inidividuele intake met de fysiotherapeut oftewel fysieke trainer heeft plaatsgevonden. Als je het fijn vindt om iemand mee te nemen naar dit gesprek, dan nodigen we je uit om dat te doen. Tijdens het intakegesprek wordt je huidige gezondheidssituatie in kaart gebracht en de factoren die hierop van invloed zijn. Denk hierbij aan omgevingsfactoren zoals je thuis- en werksituatie. Vervolgens maakt de fysieke trainer een trainingsprogramma op maat dat inspeelt op jouw klachten, wensen en behoeften.

Binnen het trainingsprogramma wordt er gedurende 13 weken 2 of 3 keer per week getraind. De trainingen duren 90 minuten per keer en zijn altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je komt in een vaste groep terecht met mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden. De frequentie en wijze van de trainingen zal in samenspraak met jou worden bepaald. Tijdens je programma worden meerdere evaluatiemomenten ingepland. De fysieke trainer staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je trainingsprogramma aan te passen indien nodig of gewenst. 

Psychosociale arbeidsrevalidatie

Vaak voel je je alleen als je psychosociale klachten hebt. Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt. Weet dat jij uniek bent, maar vaak is je klacht iets wat veel vaker voorkomt dan je denkt. De meest voorkomende klachten die wij behandelen zijn onderstaand benoemd. Heb jij een klacht die er niet bij staat, maar wil je toch graag weten of we je kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Verloop psychosociale arbeidsrevalidatie 

De psychosociale arbeidsrevalidatie start nadat er een inidividuele intake met de psycholoog oftewel psychosociale trainer heeft plaatsgevonden. Als je het fijn vindt om iemand mee te nemen naar dit gesprek, dan nodigen we je uit om dat te doen. Tijdens het intakegesprek wordt je huidige psychosociale situatie in kaart gebracht en de factoren die hierop van invloed zijn. Denk hierbij aan omgevingsfactoren zoals je thuis- en werksituatie.

​​​​​​​Vervolgens maakt de psychosociale trainer een begeleidingstraject op maat dat inspeelt op jouw klachten, wensen en behoeften. De frequentie van de gesprekken zal in samenspraak met jou worden bepaald. Tijdens jouw begeleidingsprogramma worden meerdere evaluatiemomenten ingepland. De psychosociale trainer staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je begeleidingsprogramma aan te passen indien nodig of gewenst. 

Multidisciplinaire arbeidsrevalidatie

Voorbeelden van problematieken die middels multidisciplinaire behandelingen kunnen worden behandeld zijn:

    
 • Overspannendheid
 • Burn-out
 • Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat die psychosociale gevolgen hebben
 • Psychosociale klachten waardoor ook fysieke klachten ontstaan
 • Onverklaarbare klachten
 • Chronische pijn
 • Na een ongeluk
 • Na een operatie
 • Als voorbereiding op een (ingrijpende) operatie
Contacteer Ons

Verloop multidisciplinaire arbeidsrevalidatie

Na aanmelding zal je worden uitgenodigd voor twee intakegesprekken, bij de fysiotherapeut en psychosociale trainer. Naar aanleiding van deze gesprekken die ieder 90 minuten duren, wordt er een rapportage opgesteld met hierin de bevindingen en advies rondom een arbeidsrevalidatieprogramma. Voorafgaand aan de start van het trainingsprogramma wordt een opbouwmoment ingepland met de fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek krijg je meer uitleg over het programma, worden evaluatiegesprekken ingepland en het fysieke trainingsprogramma opgesteld.

Vervolgens kom je op vaste dagen en tijden trainen gedurende meerdere weken. Vooraf wordt er afgesproken binnen welke termijn iemand zijn programma gaat doorlopen. De programma’s duren gemiddeld 13 weken. Tussentijds wordt er meermaals geëvalueerd en vindt er een terugkoppeling plaats naar de opdrachtgever, veelal de bedrijfsarts of verzekeringsarts. Aan het einde van het programma vindt de eindevaluatie plaats en wordt er een eindrapportage uitgebracht met de behaalde resultaten tijdens het schriftelijke programma. Bij al deze evaluaties en rapportages wordt jij als cliënt betrokken.

In de kijker

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Vraag het ons!

Ons multidisciplinaire team helpt u op  verschillende vlakken. Van preventie tot arbeidsrevalidatie, van spoor 1 begeleiding tot arbeidsdeskundige onderzoeken en van spoor 2 begeleiding tot outplacement en jobcoaching. Bij ICL vind u alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.

MAIL ONS