Multidisciplinaire Revalidatie

Multidisciplinaire Revalidatie

Multidisciplinaire Arbeidsrevalidatie is bedoeld voor werknemers die gedurende langere tijd last hebben van klachten en daardoor zijn uitgeschakeld in het arbeidsproces. Bij langdurige en niet direct te achterhalen oorzaken van klachten, is het belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan alle factoren die de klachten kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld de gezinssituatie of omgevingsfactoren, zoals woon- en werksituatie en de invloed daarvan op klachten of gezondheid. Multidisciplinaire Arbeidsrevalidatie bestaat uit onderzoek, advisering en behandeling van gecombineerde medisch specialistische, paramedische, gedragswetenschappelijke en revalidatie-technische en/of arbeid gerelateerde aard. Na een multifactoriële diagnostiek kan de werknemer instromen in een multidisciplinair interventietraject.

Samen werken aan herstel

Het doel van Multidisciplinaire Arbeidsrevalidatie:

Voorkomen dat werknemers, bij wie de klachten langer dan 3 maanden bestaan, te lang zijn uitgeschakeld in het arbeidsproces

De werknemers te leren functioneren los van de beperkingen (leren om de beperking heen te denken en te presteren).

Mentale en fysieke belastbaarheid verhogen.

Inzicht klachtenbeeld vergrotenInzicht klachtenbeeld vergroten

De multidisciplinaire arbeidsrevalidatie van Integrated Care Limburg wordt ingezet wanneer er sprake is van werkuitval. Wanneer je voor een dergelijke arbeidsrevalidatie wordt aangemeld, is er vaak sprake van een combinatie van problematieken. Vaak heb je lichamelijke en fysieke klachten. Soms ben je je ervan bewust dat het ene samenhangt met het ander, soms komt die bewustwording pas later. 

Voorbeelden van problematieken die middels multidisciplinaire behandelingen kunnen worden behandeld zijn:

Burn-out of overspannenheid

Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat die psychosociale gevolgen hebben

Psychosociale klachten waardoor ook fysieke klachten ontstaan

Chronische pijnklachten

Na een ongeluk

Na een operatie of ter voorbereiding op een (ingrijpende) operatie

Binnen 13 weken nieuwe perspectieven

Middels een maatwerkbegeleiding kijken wij wat er nodig is om jouw belastbaarheid en vitaliteit te verhogen en je op een duurzame manier terug te laten keren naar je dagelijkse functioneren en werk.

Niemand is hetzelfde evenals de klachten of zorgvraag die men heeft, daarom zijn alle arbeidsrevalidatietrajecten van ICL maatwerk. Onze multidisciplinaire programma's zijn kop-staart programma's. Door onze uitgebreide ervaring, die we op hebben gedaan in de afgelopen 14 jaar, werken wij samen, op een effectieve manier toe naar resultaat.  

Hoe ziet het multidisciplinaire programma eruit?

Naar aanmelding zal je worden uitgenodigd voor twee intakegesprekken, bij de fysiotherapeut en psychosociale trainer. Na aanleiding van deze gesprekken die ieder 90 minuten duren, wordt er een rapportage opgesteld met hierin de bevindingen en advies rondom een arbeidsrevalidatieprogramma. Voorafgaand aan de start van het trainingsprogramma wordt een opbouwmoment ingepland met de fysiotherapeut.

Tijdens dit gesprek krijg je meer uitleg over het programma, worden evaluatiegesprekken ingepland en het fysieke trainingsprogramma opgesteld. Vervolgens kom je op vaste dagen en tijden trainen gedurende meerdere weken. Vooraf wordt er afgesproken binnen welke termijn iemand zijn programma gaat doorlopen. De programma’s duren gemiddeld 13 weken.

Tussentijds wordt er meermaals geëvalueerd en vindt er een terugkoppeling plaats naar de opdrachtgever, veelal de bedrijfsarts of verzekeringsarts. Aan het einde van het programma vindt de eindevaluatie plaats en wordt er een eindrapportage geschreven met de behaalde resultaten tijdens het programma. Bij al deze evaluaties en rapportages wordt jij als cliënt betrokken.

Verantwoorde voeding is essentieel voor een goede gezondheid

Wat is verantwoorde voeding? En hoe pas je dit toe in het dagelijks leven? Bij Integrated Care Limburg kun je terecht voor voedingsdeskundig advies.  

Onze orthomoleculaire voedingsdeskundige zal je klachten, voeding en algeheel welbevinden in kaart brengen. Daarnaast wordt er gekeken naar jouw klachten in relatie tot vitamines, mineralen en andere stoffen in je voeding. Samen met jou gaat de voedingsdeskundige op zoek naar een balans tussen wat je lichaam nodig heeft én wat je graag eet. 

Er zijn veel klachten waar je door eventuele aanpassingen in je eetgewoonten invloed op kunt uitoefenen. Hieronder vind je een kleine greep uit deze klachten: 

Maag- darmklachten 

Burn-out

Gewrichtsklachten

Overgewicht

Zwangerschap en zwangerschapswens 

Diabetes Mellitus & prediabetes

Chronische vermoeidheid

Depressiviteit 

 Wil je meer informatie over wat onze voedingsdeskundige voor jou kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Eventueel kan je voedingsdeskundig advies combineren met het volgen van fysieke en/of psychosociale trainingen, maar ook met FysioVitaal om zo jouw persoonlijke trainingsdoelen te behalen! 

Het voedingsdeskundig advies wordt gegeven in samenwerking met Yolanda Turksema.

Getuigenis

Getuigenis

In 2016 werd ik door het UWV naar Integrated Care Limburg doorverwezen. Ik was veel te zwaar, had een hoge bloeddruk en ik heb beperkingen aan mijn beide handen. Kortom een slechte conditie en in de put omdat ik mijn werkzaamheden niet meer kon uitvoeren. Bij Integrated Care Limburg kwam ik terecht bij psychotherapeute Annemiek en fysiotherapeut Tom, zij stelden samen een behandelplan op om mijn  fysieke en mentale belastbaarheid te trainen en te verhogen. De combinatie van persoonlijke en accurate begeleiding  én goede ondersteuning en correctie zorgden ervoor dat ik binnen een half jaar 16 kilo aan gewicht verloor, mijn bloeddruk normaal werd en ik inzicht kreeg in mijn nieuwe situatie. Ik leerde omgaan met mijn beperking en durfde weer om mijn eigen grenzen te verleggen. Ik weet dat de verantwoordelijkheid bij mijzelf ligt. Ik ben zo blij met de resultaten dat ik heb besloten om te blijven trainen onder begeleiding van Integrated Care Limburg binnen de preventieve training, FysioVitaal, om het terugkomen van klachten te voorkomen. Dit doe ik nog altijd met veel plezier!

In de kijker

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Vraag het ons!

Ons multidisciplinaire team helpt u op  verschillende vlakken. Van preventie tot arbeidsrevalidatie, van spoor 1 begeleiding tot arbeidsdeskundige onderzoeken en van spoor 2 begeleiding tot outplacement en jobcoaching. Bij ICL vind u alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.

MAIL ONS