Waarom voorbereiden op een operatie?


Heeft u binnenkort een operatie gepland staan? Dan is het belangrijk om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Een operatie kan een grote aanslag plegen op het lichaam en zorgt ervoor dat de lichamelijke conditie verminderd. Indien de conditie al laag is voor de operatie, kan dit leiden tot een verhoogd risico op complicaties na de operatie. Het opbouwen van de conditie heeft tevens ook als voordeel dat u na de operatie sneller activiteiten als hobby’s, sport en werk kunt hervatten.

Door COVID-19 zijn operaties uitgesteld met als gevolg dat er ook lange wachtrijen zijn ontstaan en veel mensen nog aan het wachten zijn op hun beurt. Deze wachttijd kunt u gebruiken om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie.

Het opbouwen van de conditie kan op vele manieren. Denk hierbij aan zo vaak mogelijk de trap nemen, blijven fietsen en wandelen, ieder uur even op te staan een stukje te lopen. Daarnaast is het belangrijk om te sporten of fitnessen. Dit kan onder begeleiding van een fysiotherapeut bij ICL Fysio.

Voorbereiden op de operatie bij ICL Fysio

ICL Fysio biedt hulp bij het opbouwen van de algehele conditie en kracht voor de operatie. Om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen vindt er een intakegesprek plaats met de fysiotherapeut, waarna in samenspraak een behandelplan wordt opgesteld. Tijdens de behandeling wordt er rekening gehouden met uw belastbaarheid. Het kan zijn dat u wegens uw klachten of aandoening bepaalde activiteiten niet kan doen. Indien nodig, zal de fysiotherapeut contact opnemen met uw arts met betrekking tot welke oefeningen en activiteiten u wel en niet mag uitvoeren.

Fysiotherapeutische begeleiding na een operatie

Ook na de ziekenhuisopname is het belangrijk dat u verder gaat met uw herstel. Dit doet u door op uw eigen niveau de conditie weer verder op te bouwen. Denk hierbij aan het geleidelijk oppakken van dagelijkse activiteiten die voor u haalbaar zijn. In het begin zullen dit activiteiten zijn als persoonlijke verzorging, gevolgd met activiteiten als wandelen en fietsen en als laatste het hervatten van sport en werk. De belangrijkste regel hierbij is, dat u rekening houdt met uw eigen grenzen en activiteiten niet gaat forceren.

Indien u moeite heeft met het bepalen van uw grenzen of niet goed weet hoe u uw belasting het beste kan opbouwen na een operatie kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut bij ICL Fysio. Samen met uw therapeut zult u dan toewerken aan het beste herstel na de operatie.

Vergoeding

Fysiotherapie voor de operatie wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Fysiotherapie na de operatie wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden betaald vanuit de aanvullende verzekering of zijn (deels) voor eigen rekening (indien u geen aanvullende verzekering heeft of minder dan 20 behandelingen in het pakket heeft) de overige kosten komen uit de basisverzekering. Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering is een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Voor meer informatie met betrekking tot de vergoedingen kunt u contact opnemen met uw fysiotherapeut of uw zorgverzekeraar.

Wilt u graag een afspraak inplannen of meer informatie? 

Plan uw afspraak

Aanbevolen voor jou

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Contacteer ons