Maak kennis met onze directeur, Bary Berghmans


Bij ICL Arbeid staat een enthousiast, ervaren en ambitieus team voor je klaar. In de rubriek maak kennis met..' introduceren we onze teamleden! Elke maandag zullen we één van onze teamleden aan jullie voorstellen.  We trappen deze rubriek af met onze directeur, Bary Berghmans. 

Bary Berghmans is eigenaar en algemeen directeur van Integrated Care Limburg (ICL Fysio en ICL Arbeid). Hij is algemeen fysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut, klinisch epidemioloog en gezondheidswetenschapper. Bary is in december 2000 gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Naast het leiden van zijn eigen bedrijven is Bary  als associate professor verbonden aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en de Universiteit van Maastricht en is hij daar Hoofd Research van het Pelvic care Center Maastricht (PcCM).

''ICL Arbeid: een uniek concept met hoogwaardige kwalitatieve en evidence-based integrale zorg rondom patiënt en cliënt.'' 

Bary, kun je iets vertellen over het ontstaan van ICL?

“Sinds 1980 ben ik praktijkhouder van een fysiotherapiepraktijk die later onder de naam Integrated Care Limburg Fysio (ICL Fysio) verder uitgebreid is tot de huidige vorm. In 2005 heb ik, samen met mijn toenmalige zakelijk partner, Integrated Care Limburg Arbeid (ICL Arbeid) opgericht. Met het doel om vanuit een uniek concept hoogwaardige kwalitatieve en evidence-based  integrale zorg rondom patiënt en cliënt aan te bieden. Ik ben eigenaar en algemeen directeur van deze klinieken.”

Jouw werk bij het MUMC+ heeft duidelijk raakvlakken met de manier van werken bij ICL Arbeid. Wat kun je daarover zeggen?

In mijn hoedanigheid als organisatorisch directeur van het PcCM bij het MUMC+ heb ik  zorglijnen, klinische paden, triage-systeem, een multidisciplinair overleg structuur en samenwerking met de diverse betrokken disciplines ontwikkeld en geïmplementeerd. Naast de klinische (academische) praktijk heb ik onderzoekslijnen, richtlijnen en wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld en ingevoerd.

Door mijn vele activiteiten in het MUMC+ werd ik getriggerd om eenzelfde concept als voor het PcCM, maar dan gericht op het thema ‘arbeid en gezondheid’, te introduceren bij ICL, wat uitmondde in het huidige Integrated Care Limburg. 

Hoe zie ICL Arbeid er nu uit?

Inmiddels is binnen ICL Arbeid op multidisciplinair vlak een jong, dynamisch en hoog opgeleid team van fysieke trainers, psychische trainers, arbeidsdeskundigen, jobcoaches, preventiecoaches en ergotherapeuten werkzaam, aangevuld met specialisten binnen de verschillende terreinen van de fysiotherapie. Het innovatief concept ‘Integrated Care’, ofwel integrale zorg, staat als een huis en biedt enorme mogelijkheden voor cliënt en patiënt. Wij hebben alles in eigen huis om cliënt en patiënt zo goed mogelijk te begeleiden in hun proces naar herstel. Wij hebben korte doorlooptijden voor behandeling door verschillende disciplines waarmee gewerkt wordt en we hebben geen wachtlijst. Voor werkgevers heeft dat ook veel voordelen en werkt onze aanpak kostenbesparend.

''Naast mijn klinisch en wetenschappelijk werk ben ik geëngageerd regionale sociaal-maatschappelijke projecten op te zetten en uit te voeren''

Wat is jouw drijfveer om dit werk te doen?

Het allermooiste van mijn werk is de combinatie van klinische praktijk -dagelijks met patiënten bezig zijn-, een jong en dynamisch team (bege-)leiden, wetenschappelijk onderzoek en educatie. Mijn kennis en ervaring als klinisch epidemioloog en gezondheidswetenschapper, en het feit dat veel van onze medewerkers universitair geschoold zijn, kan ik enorm goed gebruiken bij het academiseren van onze professionele activiteiten en de verantwoording daarvan op het gebied van effecten en doelmatigheid. ‘Meten is weten’ is daarbij het adagium. Onze strategie en producten worden steeds opnieuw tegen het licht van nieuwe informatie en relevante ontwikkelingen gehouden.

Welke inspiratiebronnen heb je naast je werk?

Naast mijn klinisch en wetenschappelijk werk ben ik geëngageerd regionale sociaal-maatschappelijke projecten op te zetten en uit te voeren, zoals het project Move(d), en heb ik vele hobby’s waaronder fotografie, reizen, lidmaatschappen, zoals de ‘Mestreechter Clochards’, en sportactiviteiten, waaronder tennis, joggen, paardrijden, skiën, etc.

Meest Recente Posts

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Lees vorige berichten

Hoe kunnen wij je helpen?

Bij ICL vind je alle specialistische hulp onder één dak. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.