Psychosociale revalidatie

In gesprek met een psychosociale trainer

Wanneer is er sprake van pychosociale klachten en wanneer maak je de stap om er met iemand over te gaan praten? Die vraag krijgen wij regelmatig. Wij adviseren om met een psychosociale trainer in gesprek te gaan wanneer je voelt dat er iets speelt, waar je zelf niet uit komt en dat invloed uit gaat oefenen op je dagelijkse functioneren en het uitvoeren van je werk. 

 

De psychosociale trainer is er voor jouannemiek psychosociale arbeidsrevalidatoe.png 

De klachten waarvoor je bij een psychosociale trainer van ICL arbeid terecht kunt zijn zeer uiteenlopend. Ze staan echter in relatie tot je werkuitval. Soms weet je dat je klachten hebt, maar je weet niet waar deze vandaan komen. Je kunt je vinger niet op de zere plek leggen. Soms heb je klachten en weet je maar al te goed waardoor deze zijn ontstaan en waarom je dreigt uit te vallen of reeds uitgevallen bent. De psychosociale trainers van ICL arbeid kunnen je helpen. Misschien heb je in het begin wat moeite om je klachten bespreekbaar te maken, maar hier zal de psychosociale trainer je in begeleiden. 

 

Hulp op maat 

Niemand is echter hetzelfde. Ook klachten variëren. Om deze reden werken wij met maatwerkprogramma's. Onze psychosociale training zal geheel aangepast worden op jou, aan jouw behoeften en wensen. Het streven is hierbij om de balans in je leven te herstellen, je belastbaarheid te verhogen en je zelfverzekerheid terug te geven.  

 

Veelvoorkomende psychosociale klachten

Vaak voel je je alleen als je psychosociale klachten hebt. Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt. Weet dat jij uniek bent, maar vaak is je klacht iets wat veel vaker voorkomt dan je denkt. De meest voorkomende klachten die wij behandelen zijn onderstaand benoemd. Heb jij een klacht die er niet bij staat, maar wil je toch graag weten of we je kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

  • angsten
  • assertiviteitsproblematieken
  • burn-out
  • chronische vermoeidheid
  • depressieve gevoelens
  • onverklaarbare lichamelijke klachten
  • een verstoord of negatief zelfbeeld
  • slaapproblemen
  • stress

 

nico psychosociale arbeidsrevalidatoe.pngBlijf niet te lang rondlopen met psychosociale klachten

Vaak vinden mensen het lastig om bij hun werkgever of leidinggevende aan te geven dat het niet goed met ze gaat. 43% van de Nederlandse bevolking krijgt te maken met psychische klachten in zijn leven. Mensen vinden het vaak lastig om hulp te zoeken of schamen zich het bespreekbaar te maken. Wacht niet te lang om met je klachten naar de huisarts of psycholoog te gaan. 90% van de mensen komen vroeg of laat toch terecht bij de huisarts of een andere professional. In een vroeg stadium zijn psychische klachten meestal beter te behandelen en kan langdurig werkuitval worden voorkomen.

 

Hoe ziet het programma eruit?

De psychosociale arbeidsrevalidatie start nadat er een inidividuele intake met de psycholoog oftewel psychosociale trainer heeft plaatsgevonden. Als je het fijn vindt om iemand mee te nemen naar dit gesprek, dan nodigen we je uit om dat te doen. Tijdens het intakegesprek wordt je huidige psychosociale situatie in kaart gebracht en de factoren die hierop van invloed zijn. Denk hierbij aan omgevingsfactoren zoals je thuis- en werksituatie. Vervolgens maakt de psychosociale trainer een begeleidingstraject op maat dat inspeelt op jouw klachten, wensen en behoeften. De frequentie van de gesprekken zal in samenspraak met jou worden bepaald. Tijdens jouw begeleidingsprogramma worden meerdere evaluatiemomenten ingepland. De psychosociale trainer staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je begeleidingsprogramma aan te passen indien nodig of gewenst. 

 

Soms hebben mensen psychosociale of fysieke klachten waarbij een multidisciplinaire aanpak te uitgebreid van aard is. Om deze reden biedt ICL Arbeid monodisciplinaire arbeidsrevalidatieprogramma’s aan op zowel fysiek als psychosociaal gebied.