Multidisciplinaire revalidatie

Samen werken aan herstelbegeleiding tom.png

De multidisciplinaire arbeidrevalidatie van Integrated Care Limburg kan worden ingezet bij mensen die dreigen uit te vallen of al reeds uitgevallen zijn van werk. Een multidisciplinair traject bestaat uit een combinatie van fysieke en psychosociale training. Bij een verscheidenheid aan klachten kan het bevordelijk zijn om een multidisiciplinair traject in te zetten. Binnen het traject wordt er gewerkt aan het opbouwen van fysieke en mentale belastbaarheid, met als doel een duurzame terugkeer naar werk. 

Voorbeelden van problematieken die middels multidisciplinaire behandelingen kunnen worden behandeld zijn:

 • overspannendheid
 • burn-out
 • klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat die psychosociale gevolgen hebben
 • nek-schouderklachten
 • knieklachten
 • bekkenklachten
 • artrose
 • psychosociale klachten waardoor ook fysieke klachten ontstaan
 • onverklaarbare klachten
 • chronische pijn
 • na een ongeluk
 • na een operatie
 • als voorbereiding op een (ingrijpende) operatie

*Wanneer een cliënt te maken heeft met a-specifieke chronische klachten, kan deze in aanmerking komen voor een Vroege Interventietraject. Hiervoor gelden speciale inclusiecriteria. Lees meer hierover in deze folder of op onze website. 

 

begeleiding.pngBinnen 13 weken terug aan het werk  

Middels een maatwerkbegeleiding kijken wij wat er nodig is om de belastbaarheid en vitaliteit van de werknemer te verhogen en deze op een duurzame manier terug te laten keren naar zijn/haar dagelijkse functioneren en werk. Niemand is hetzelfde evenals de klachten of zorgvraag die men heeft, daarom zijn alle arbeidsrevalidatietrajecten van ICL maatwerk. Onze multidisciplinaire programma's zijn kop-staart programma's. Door onze uitgebreide ervaring, die we op hebben gedaan in de afgelopen 14 jaar, werken wij samen, op een effectieve manier toe naar resultaat. 

 

Verloop multidisciplinairtraject bij ICL arbeid

Na aanmelding zal de cliënt worden uitgenodigd voor twee intakegesprekken, bij de fysiotherapeut en psychosociale trainer. Binnen deze gesprekken wordt de huidige situatie van de cliënt in kaart gebracht, alsmede de factoren die hierop van invloed zijn. Voorafgaand aan de start van het trainingsprogramma wordt er een opbouwmoment ingepland met de fysiotherapeut. Tijdens dit gesprek krijgt de cliënt meer uitleg over het programma, worden de eveluatiegesprekken ingepland en het individuele fysieke trainingsprogramma opgesteld. De cliënt zal vervolgens zijn fysieke trainingsprogramma doorlopen. Gemiddeld duurt het programma 13 weken. De fysieke trainingen vinden plaats in groepsverband met maximaal 10 deelnemers. Naast de trainingen worden er ook gesprekken gepland met de psychosociale trainer. Tussenstijds vindt er een evaluatiegesprek plaats over het verloop van het traject, de behaalde resultaten en de aanpak in het tweede gedeelte van het traject. Van deze evaulatie ontvangt de oprachtgever een rapportage. Aan het einde van het traject wordt er opnieuw geëvalueerd waarbij er bekeken wordt welke resultaten de cliënt heeft behaald tijdens het traject. Van deze evaluatie ontvangt de opdrachtgever opnieuw een rapportage. 

 

Maatwerkprogramma's

De arbeidsrevalidatietrajecten bij ICL zijn maatwerk. Afhankelijk van de vraagstelling van de opdrachtgever en in samenspraak met de cliënt wordt het programma vormgegeven. Indien nodig kunnen ook andere disciplines, zoals fysiotherapie, budgetbegeleiding of voedingsdeskundig advies, worden toegevoegd aan het traject.

 

Testimonial

In 2016 werd ik door het UWV naar Integrated Care LimburgAnnemiek psychosociale preventie.png doorverwezen. Ik was veel te zwaar, had een hoge bloeddruk en ik heb beperkingen aan mijn beide handen. Kortom een slechte conditie en in de put omdat ik mijn werkzaamheden niet meer kon uitvoeren. Bij Integrated Care Limburg kwam ik terecht bij psychotherapeute Annemiek en fysiotherapeut Tom, zij stelden samen een behandelplan op om mijn  fysieke en mentale belastbaarheid te trainen en te verhogen. De combinatie van persoonlijke en accurate begeleiding  én goede ondersteuning en correctie zorgden ervoor dat ik binnen een half jaar 16 kilo aan gewicht verloor, mijn bloeddruk normaal werd en ik inzicht kreeg in mijn nieuwe situatie. Ik leerde omgaan met mijn beperking en durfde weer om mijn eigen grenzen te verleggen. Ik weet dat de verantwoordelijkheid bij mijzelf ligt. Ik ben zo blij met de resultaten dat ik heb besloten om te blijven trainen onder begeleiding van Integrated Care Limburg binnen de preventieve training, FysioVitaal, om het terugkomen van klachten te voorkomen. Dit doe ik nog altijd met veel plezier!